Hvad er amarone vin?

Har du prøvet at smage en ægte Amarone della Valpolicella? I artiklen her finder du alt om området, druetyperne, tørring og hvad det egentlig er der er med til at gøre Amarone en af verdens dyreste vine. Læs med!

Amarone kort, kredit til: Decanter/Maggie Nelson

Hvad er amarone vin?

Amarone della Valpolicella er vin lavet af delvis tørrede druer i Valpolicella, Veneto, i det nordøstlige Italien. Der er tre geografiske Amarone della Valpolicella områder: Classico, Valpantena og “Est”.

Hver af de tre zoner har sin egen identitet. Overordnet set er Amarone della Valpolicella vin fra Classico området typisk mere elegant og aromatisk, hvor Valpantena er mere let og frugtig.

I zonen “Est” – også kaldet den forlængede zone, som grænser op med Soave, giver oftest mere fyldige og kraftige vine med en højere alkoholprocent.

Facts om amarone

Druer til tørring
  • Første produktion nogenside var ved en fejltagelse
  • Der produceres årligt 15.500.000 flasker Amarone (2017)
  • Druer tørres indtil tidligst d. 1 december
  • Der bruges op til 10kg druer til at producere én flaske vin
  • Dobbelt så mange druer bruges pr. flaske
  • Amarone kan lagre længere tid end andre vine



I dybden..

Druevarianter

Der er få tilladte drue sorter i Amarone produktion, hvoraf de mest fremtrædende er Corvina, Corvinone og Rondinella, selvom mange andre mindre kendte typer også bliver brugt i produktionen men i mindre grad. Corvina og til en hvis grad, Corvinone er med til at danne rammerne om den elegante vin og spiller en stor del i Amarone vinens unikke smagsudtryk.

Corvina har en elegant og parfumeret smag, hvor Corvinone har mange taniner og noter af tobak.

Lagring

En Amarone della Valpolicella vin skal lagre i minimum 2 år – men kan i sjældne tilfælde ligge hele 10 år på fad, før det bliver tappet på flaske.

Tønderne der bliver brugt er som oftest slovensk eller fransk eg – men kan også være kastanje, eller akacietræ. Nyere mindre tønder (oftest eg) giver en mere ren smag, hvor store ældre tønder oftest har mere dybde og aroma.

De tre produktionsmetoder

  • Den simple metode, hvor druer tørrer ud og fermenterer naturligt, presses og lagrer i op til 10 år, for at opnå en stor rundhed og kompleksitet
  • Et mindre udpluk af bondens absolut bedste druer fra årets høst lægges til side og tørres og fermenteres særskilt, inden de bliver presset og fadlagret. Denne eksklusive metode (Riserva) anses af mange som den bedste og flaskerne kan typisk holde 20 år eller længere på flaske
  • Sidst den mest moderne og mindre traditionelle metode, hvor Appassimento* lagres i et småt og kontrolleret miljø (0,25-0,5L tønder). Dette giver en mindre intens og mindre oxideret vin.

*Istedet for at vente på at druerne tørrer ud og fermenterer på naturligvis, tørres druerne delvist og presses færdige. På den måde giver druerne et større afkast, men også en mindre intens vin.

Forfatter på bloggen og ejer af Det Danske Vinkompagni

No Comments

POST A COMMENT